onsdag 7 april 2010

Lyckad revolution i Kirgisistan

Det folkliga missnöjet med förtryckarregimen i Kirgisistan har lett till maktskifte i dag. Det har skett under våldsamma sammandrabbningar runt om i landet men också samtal mellan oppositionsledare och maktföreträdare. Hela södra landsdelen är dock intakt med gamla makthavare, och enligt vissa rapporter har president Bakiev flytt dit.

Oppositionen hade jobbat intensivt den senaste tiden och i dag, 7 april, skulle det hållas "folkriksdagar" runt om i landet. När oppositionspolitikern Bolot Sjernijazov, som jag träffat o som besökte Stockholm i höstas, i går kom till bergsstaden Talas för att delta i detta greps han, och det ska ha utlöst våldsamma demonstrationer där. Då stormades myndighetsbyggnader.

I dag onsdag spred sig upproret till andra regioner och huvudstaden Bisjkek. Ett tag rasade strider på gatorna och rapporter kom om krypskyttar på taken. Minst 47 döda och hundratals skadade rapporteras, framför allt bland demonstranterna. Men en efter en intogs olika myndighetsbyggnader och nu bekräftas uppgifterna att den hatade president Kurman Bakiev flugit från huvudstaden (men eventuellt bara till den sydliga staden Osj).

Den erfarna oppositionspolitikern Roza Otunbajeva, som jag träffat och som känner flera svenskar, ska ha utsetts till ny regeringschef. Omur Tekebajev, som besökte sossarnas kongress i Älvsjö med Sjernijazov, är säkert också med. Och nu flyger exilkirgiser från hela världen hem till Kirgisistan, bland dem flyktingen och politikern Edil Baisalov, som levt två år i Enskede.

Många medier rapporterar i dag om händelserna som oroligheter med många döda, som något som underförstått är farligt och oönskat - negativt. Det är en tradition av förenkling och feghet som leder till att dessa redaktioner - omedvetet får man hoppas - stödjer makten överallt, oavsett om den är illegitim eller folkvald.

Verkligheten är att Bakievs regim under fem år infört ett långt grövre vanstyre än föregångaren Askar Akajev gjorde på sina 15 vid makten. Bakiev har satt sitt eget folk i alla myndigheter och rapporter om hejdlös korruption och kleptokrati har haglat. Nonchalansen och stölderna har lett till månadslånga elavbrott i stora delar av landet. Arbetslöshet och ohälsa är skyhöga.

Värst har Bakiev klampat ned på de som satt sig upp. Demonstranter i Balyktji, Petrovka och Nookat har fängslats och torterats, journalister och politiker har mördats, medier har stängts. Nu 10 mars blockerades flera nyckelsajter för oberoende information i ett fåfängt försök från regimen att behålla kontrollen.

Revolutionen eller statskuppen i dag, jag tror kanske att revolution är ett bättre ord, har skett med våld och det har lett till svåra skador på människor, materiella värden och säkert på den sociala freden i allmänhet. Plundrare har levt rövare, men det verkar ha skett i mindre utsträckning än den förra statskuppen 2005.

Nu kommer dock det allra svåraste arbetet. Mycket talar emot Roza Otunbajevas nya regering, om den ens hinner vakna till liv. "Oppositionen" är gravt splittrad och svag, sedan under åratal dess medlemmar hoppat fram och tillbaka mellan regering och opposition. Orsaken är delvis svåra förhållanden, men delvis tror jag helt enkelt bristande erfarenhet av politiskt arbete. De flesta som nu tar makten känner den störtade president Bakiev väl och har länge arbetat med honom.

Utmaningen blir att stabilisera läget och sen försöka samla den nya ledningen under en vision, som måste vara demokratisk, rättvis, frihetlig. Nya chefer och mellanchefer som vinner personalens förtroende måste sättas in i alla myndigheter, nya guvernörer etc, och det är inte lätt. Lokal konkurrens kommer att uppstå, kohandeln har säkert redan börjat. Korruptionen är sed och tradition och omöjlig att bryta över en natt.

Men det går, det är jag övertygad om! Det handlar om att lägga manken till. Därför är jag inne på att flyga dit på måndag. Jag har fått trevare om att återvända till statsradion och -teven, och försöka införa skandinavisk standard, vad det nu betyder. Klart det vore galet svårt, men med duktiga kollegor lokalt tror jag att det är bra med opartiska utlänningar med erfarenhet av ett system som helt enkelt fungerar.

Jag vill uppmana alla arbetsfria svenskar (som gärna talar ryska eller kirgisiska, eventuellt turkiska och engelska) att ta ett flyg. Det verkar bara kosta 3 500 kronor med Aeroflot, tur och retur.

Jag vill avsluta med att citera en av ferghana.ru:s sammanfattningar i dag:
"Сможет ли кыргызский народ воспользоваться своим вторым историческим шансом? Сможет ли общество осознать, что, убив дракона, самое главное - самому не стать драконом? Смогут ли вчерашние оппозиционеры, а ныне члены временного правительства понять, что власть, как песок, может вытечь как сквозь пальцы за считанные минуты?.."

"Kommer det kirgisiska folket att kunna använda sig av sin andra historiska chans? Kommer samhället att kunna inse att när man dödat draken är det viktigaste av allt att inte själv bli en drake? Kommer gårdagens oppositionella, som nu bildat tillfällig regering, att kunna förstå att makten, liksom sand, kan rinna dem mellan fingrarna på några minuter?"

2 kommentarer:

Christer sa...

"Jag vill uppmana alla arbetsfria svenskar (som gärna talar ryska eller kirgisiska, eventuellt turkiska och engelska) att ta ett flyg. Det verkar bara kosta 3 500 kronor med Aeroflot, tur och retur."

Vilka möjligheter har man som engelskspråkig administratör m m att bidra?
Hur är det med boendemöjligheter när man väl är på plats?

Andreas Hedfors sa...

Hej Christer! Förlåt att jag svarar på detta så här sent. Jag tror att möjligheterna är stora, men att svårigheterna är ansenliga.

Om du vill försöka göra en rejäl insats, och står ut med ett maffigt äventyr och minimala ekonomiska villkor kan jag rekommendera detta.

Hör av dig om du är intresserad så kan jag förmedla kontakter.